13 Ocak 2015 Salı

Osmanlıca Klavye Düzeni

Değerli dostlar,



Ülkemizde, son zamanlarda Osmanlıcaya olan ilgi bir hayli arttı. Özellikle siyasi iradenin bu konuda attığı adımların, bunda önemli bir pay sahibi olduğunu söyleyebiliriz. Bu artan ilgiyle beraber, bilgisayarda Osmanlıca yazı yazmak da ihtiyaç haline geldi.

Biraz önce yaptığım Google araştırmasında; bu konuda, site bazında ya da pc için klavye düzeni bazında birçok hizmetin verildiğini gördüm. Benimki ise buna küçük bir katkı sağlamak.

Site düzeyinde olan Osmanlıca klavyeler çok kullanışlı değil, çünkü orada yazıp sonra Word'e veya başka bir yere kopyalama zorunluluğu var, ama "klavye düzeni" dediğimiz şeyde bu yok. Herhangi bir yere yazı yazarken, ekranımızın sağ altındaki TR yazan yere tıklayarak Osmanlıca klavye düzenini seçersek, o harfleri yazmaya başlayabiliriz. Benim hazırladığım da bu ikinci gruba giriyor. Dosyamız bu:

https://drive.google.com/file/d/0B_FSPjps30K-dkZQeFl5WG9mdWs/view?usp=sharing


Bu dosyayı bilgisayarımıza indirip, klasörün içindeki setup.exe dosyasını çalıştırarak klavye düzenini kuruyoruz. Sonra, bu klavyeyle yazı yazmak istediğimiz zaman ise sağ altta TR yazan yere tıklayıp "AR" seçeneğini seçiyoruz.


Kolay gelsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder