19 Ocak 2015 Pazartesi

Ayet Ayet (Kur'an Metni ve Meal) Karşılaştırmalı Metin Hazırlama

Değerli dostlar,

Cumhuriyet'ten sonra, daha önceki 600 yıl boyunca yazılan mealleri belki de 10'a katlayacak kadar Türkçe meal yazıldı. Bu meallerin birçoğuna internet üzerinden ulaşılabiliyor. Hatta http://www.kuranmeali.org/ gibi sitelerde, üstte Kur'an ayeti, altta o ayetin 34 ayrı mealden Türkçe karşılığı olacak şekilde tüm Kur'an-ı Kerim ayetleri yer alıyor (Bu arada, Kur'an'daki ayet sayısı 6666 değil 6236). Yine benzer sitelerde (Tanzil.net, al-quran.info gibi), Kur'an ayetleri ile mealleri ayet ayet karşılaştırmalı olarak okuyabiliyoruz.

Bununla beraber, internetsiz ortamlarda bunu yapabilmenin yolu şu: Kur'an ayetleri ve meallerini karşılaştırmalı tablo haline getirip, PDF ya da Word gibi sayfa düzeninin bozulmayacağı bir dosyaya yapıştırmak (E-Kitap formatında olmuyor, Arapça metinler bozuk çıkıyor). Şunun gibi mesela (En soldaki sütun surenin adını ve Kur'an'daki sırasını, en sağdaki sütun ise sözkonusu ayetin Kur'an'ın kaçıncı sayfasında yer aldığını gösteriyor):

Bu metin, Ali Bulaç'ın mealinden yararlanılarak hazırlandı, tüm metni pdf olarak indirmek için: https://drive.google.com/file/d/0B_FSPjps30K-dFpMYnFCaTVadlU/view?usp=sharing

Bu sayfada, böyle metinleri nasıl yapacağımızı anlatacağım.

https://drive.google.com/file/d/0B_FSPjps30K-Rk13QWFRNWV0WkE/view?usp=sharing adresinden veritabanımızı indiriyoruz.
http://tanzil.net/trans/ adresinde biri transkripsiyon olmak üzere 10 tane Türkçe meal var. Bunlardan istediğimiz bir tanesinin yanındaki  işaretine tıklıyoruz. CTRL ve ALT tuşuna aynı anda basarak tüm metni seçiyoruz.
- İndirdiğimiz dosyayı Excel'de açıyoruz. B1 hücresine sağ tıklayıp "Hedef Biçimlendirmesiyle Eşleştir" komutuyla yapıştırıyoruz (Metnimiz biçimlendirme olmadan yapıştırılmalı).
- A1 hücresine tıklıyoruz, sonra D6236 hücresine gelip Shift ile beraber tıklayarakk tüm metnimizi seçiyor ve kopyalıyoruz.
- Eğer Word'ümüzde pdf olarak kaydetme özelliği varsa sorun yok,  ama yoksa http://www.microsoft.com/tr-TR/download/details.aspx?id=9943 adresine tıklayarak indirip kuruyoruz.
- Excel'den kopyaladığımız metni Word'e yapıştırıyoruz. Dosya>Farklı Kaydet>PDF seçip kaydediyoruz.


Keyifli okumalar.

4 yorum:

  1. Excel'de tam da böyle bir şey yapmayı planlarken benim düşündüğümü düşünen olmuştur diyerek kısa bir araştırma yaptım sizin Blogunuza rastladım.
    TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Bu tip konularda yardımcı olmamı istediğiniz bir durum olursa ulaşabilirsiniz (Biraz geç oldu kusura bakmayın :)

      Sil
  2. Kur'an meali diye yazılanların TAMAMI YANLIŞ
    kuranmeali.com sitesindeki de yanlış

    En önemli kelimeler bilinçli olarak değiştirilmiş.
    örnek olarak şunlar; veli, tağut, ilah, mü'min, münafık, fasık,

    Ayetler arasında bağlantı kurulamayacak şekilde meal yazılmış.
    Ve daha bir sürü yanlış.
    5-6 aydır yeni bir meal yazıyorum.
    Bütün kaynaklardan yararlanmaya çalışıyorum.

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkür ederim, ayetleri tek tek excele nasıl aktarırım diye düşünüyordum, allah ecrinizi fazla fazla versin

    YanıtlaSil